fbpx Електро-мінікар Smart Fortwo Electric Drive: погляд експерта | Carpoint Electric

Електро-мінікар Smart Fortwo Electric Drive: погляд експерта

Коли дізнаєшся про вихід на ринок електрокару від Смартів, то першим питанням є: а чи зможе людина достатньо міцної комплекції з комфортом поміститись у цьому мінікарі? Чи не помінялась, наприклад, конфігурація салону через наявність батарей?

зарядка електрокару Smart Fortwo Electric Drive

І відразу ж постають інші, більш глобальні питання: а яку роль може зіграти поява Smart Fortwo Electric Drive у долі українського автопрому? І чи буде цей автомобіль популярним в Україні, або нам просто слід черговий раз подякувати компанії Мерседес за появу на світ високотехнологічної забавки для небідних людей?

Як би там не було, а розробників можна зрозуміти: у гонитві за лідерством їм доводиться буквально на льоту апгрейдити звичайний міський автомобіль на ДВЗ до рівня електричного сітікару, використавши вже готові фірмові напрацювання і намагаючись, при цьому, не вийти за межі бюджету, – адже, за твердженням маркетологів, ціна на електричний Smart не повинна перевищувати вартості його бензинового попередника.

Smart Fortwo Electric Drive – це автомобіль, який приводиться у рух чистою електротягою, про що свідчить відповідний значок у вигляді електричної вилки на його корпусі.

В електросмарті навіть вельми огрядна людина поміщається абсолютно комфортно, і в ньому ще залишається багато вільного життєвого простору. Дизайн салону електрокару, до речі, майже не відрізняється від його бензинової або дизельної версії.

В салоні на нас чекають різного роду панельки з піктограмами і навіть на місці тахометру теж… піктограми. Усе це, в принципі, зрозуміло, але навіщо нам такий атавізм як ключ запалювання у машині, де навіть натяку немає на ДВЗ? Питання так і залишається без відповіді.

Природно, що шумоізоляція авто покращилась у рази, але краще сказати, що у рази зменшилась його шумогенерація, адже шуміти у ньому тепер може лише аудіосистема, клімат‑контроль та електродвигун, коли працює у режимі прискорення.

Така безшумність може перетворити Smart на мисливця кам’яних джунглів, – особливо це вдається взнаки на парковках та у нічний час, – і з цим треба щось робити.

Тому тестові моделі Смартів відтворюють звук, подібний до цокоту копит, який лунає з динаміку під решіткою радіатора. Із збільшенням швидкості, звук також підсилюється. Але при швидкості більше 30 км/г звук зникає, оскільки тепер його підмінюють звуки ходової частини та аеродинамічні шуми.

У місті, з його нерівномірним рухом, ключовим вмінням автомобіля є здатність прискорюватись – і тут Smart демонструє себе з найкращої сторони, адже набирає швидкість 60 км/г за 4,9 секунди, а до 100 км розганяється за 11,5 секунди, що робить його досить прудким учасником дорожнього руху!

будова електрокару Smart Fortwo Electric Drive

До речі, потужність Смарту складає 81 км/с і 160 Н крутного моменту. Максимальна швидкість – 130 км/г, максимальний пробіг на одній зарядці – 160 км. Ємність іонно‑літієвих батарей – 17,6 Квт‑год. Швидкість могла б бути і більшою, але існує електронний обмежувач.

За статистикою 80% європейських користувачів сітікару проїжджає в день близько 35 км, отже власник електросмарту отримує запас ходу на одній заряді на 4 дні.

А чи можна поставити батарею, яка б збільшувала пробіг до 300-400 км? Звісно так, але ціна смарткару відповідно би збільшилась до 30-35 тисяч євро.

Тепер пару слів про зарядку і зарядні станції. Стандартний час зарядки – 3,5 години. Але існують станції, які здатні зарядити Smart за 2,5 години, а також експрес‑зарядка за 45 хвилин (щоправда до 80% від максимуму).

А тепер про найцікавіше – керування електрокаром зі смартфону, каршерінг (carsharing) та доставку пошти!

Керування зі смартфону дозволяє відстежувати зарядку смарткара із врахуванням тарифів на електрику в країні або регіоні, а також встановлювати таймер для клімат‑контролю.

купити електрокар Smart Fortwo Electric Drive

Каршерінг означає спільне використання або оренду автомобіля. На сьогоднішній день це справжній світовий тренд, адже 80% часу авто проводить не у русі, а на стоянці. До того ж сучасна молодь масово відмовляється від особистого автомобіля, вважаючи його надто дорогим та незручним засобом пересування у сучасному мегаполісі. Тому у смартфоні можна встановити спеціальну аплікацію, з допомогою якої інші люди зможуть орендувати ваше авто у визначені вами дні! Те саме відбувається і з доставкою пошти – все в автоматичному режимі і без вашої участі!

Може хтось скаже, що усе це працює лише у високорозвинених європейських країнах, але це не так – каршерінг, наприклад, вже давно чудово себе почуває у таких містах як Київ та Одеса!

Як бачите, Smart – це не просто ідеальний сітікар, створений на електричних технологіях – саме ці технології і роблять його ідеальним!